Programma 23-10-2022

Nova werkt samen met een projectkoor aan het Stabat Mater van Karl Jenkins.

Programma voor het komende concert:

  • Stabat Mater van Karl Jenkins voor Koor en Orkest
  • Pavana voor orkest van Gabriel Fauré

Locatie: De Blije Kerk in Driel, Maria Geboortekerk,  Kerkstraat 25,  6665 CE Driel
Aanvang: 14.30

Karl Jenkins (1944 , Wales)  componeerde  zijn Stabat Mater in 2006-2007. Het is moderne klassieke muziek met epische koorzang begeleid door een symfonieorkest, soms licht experimenteel maar vooral heel melodieus en harmonieus.  In een Stabat Mater, een 13 eeuws gebed,  wordt  het verdriet  verklankt van  Maria, de moeder van Jezus bij het sterven en het overlijden van haar  zoon aan het kruis.  Jenkins  incorporeert zowel  traditionele westerse muziek met  etnische  (percussie) instrumenten Qua stijl  doet het  enigzins denken aan minimal music zonder het te zijn.

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa (Nederlands: ‘De moeder stond bedroefd’). [Bron: Wikipedia]
Het gehele gedicht en  meer informatie over Stabat Mater is te vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stabat_Mater

Gabriel Fauré (1845-1924)  begon zijn muzikale carrière als organist in Parijs. In 1896 werd hij professor in de compositie aan het Parijse conservatorium. Hij was een zeer gezochte compositieleraar; o.a. Maurice Ravel en Nadia Boulanger waren bij hem in de leer. In 1905 werd hij directeur van het Parijse Conservatorium en bleef dat 15 jaar.

Fauré componeerde de pavane als pianostuk, maar bewerkte het voor orkest, later ook voor koor. De pavane is een oude Italiaans-Spaanse hofdans, langzaam en statig.  Het is in een even maatsoort geschreven. De waardige, schrijdende dansvorm van de pavane paste uitstekend bij de nieuwe, wat sobere manieren van het 16e-eeuwse hofleven. Fauré ’s Pavane is een gracieus en vloeiend werk, dat je raakt!

Film van dit bijzondere concert:
https://youtu.be/zuxBEWd83swhttps://www.blijekerkconcerten.nl/activiteiten