Concert Opus4 zondag 10 november 2024, 15:00u

Nieuwe Kerk, Rosendaalseweg 505, Arnhem

UITVERKOCHT in Arnhem

Dit concert is er een uit een bijzondere concertreeks. Een spectaculaire samenwerking tussen 4 orkesten die één groot orkest van ongeveer 150 musici zullen vormen onder leiding van Ghassan Alaboud. Onder deze vier orkesten zijn drie symfonieorkesten en één harmonieorkest. Het wordt een muziekspektakel met Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek waaronder West Side Story en Boléro.

Programma

Chabrier:            España
Moncayo:           Huapango
Ravel:                 Bolero
Bizet:                  Delen uit Carmen suites
Bernstein:           Symphonic Dances from West Side Story
Marquez:            Danzon no.2

UITVERKOCHT in Arnhem

Opus4 Toer

Naast het concert in Arnhem geven we nog drie concerten in Best, Den Haag en Goes. Ga voor meer informatie over deze concerten en voor tickets naar de websites van deze orkesten.

Symfonieorkest Best – 9 november, Best

Haags Symfonie Orkest Euterpe – 23 november, Den Haag

Muziekvereniging Apollo Wissenkerke – 30 november, Goes

OPUS4 wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Cultuurfonds.

Houd voor meer informatie de socials in de gaten.
volg OPUS4

Toelichting op het programma

Emmanuel Chabrier (1841-1984), studeerde een tijd piano, harmonie en contrapunt, maar als componist was hij autodidact. Hij was een bewonderaar van impressionistische schilders, Wagner, Cesar Franck en bevriend met Manet en Verlaine. Chabrier was een originele figuur in het rijke kunstleven van Parijs eind 19 e eeuw en wordt gezien als de voorloper van het muzikale impressionisme in Frankrijk. Hij sleutelde voortdurend aan zijn vaak spontane en joviale composities. Hij was zeer gevoelig en vertaalde dat muzikaal in geestige muziek zoals Satie en Rossini dat ook deden.
España, een van zijn belangrijkste werken, is een synthese van zijn indrukken van Spanje. De vrolijke, soms wat platvloerse melodieën dienen als frame waarop Chabrier briljante orkestraties bouwde. Snelle ritmes zorgen voor een grote, beweeglijke samenhang.


Maurice Ravel (1875-1937) studeerde in het conservatorium in Parijs o.a. bij Fauré, was pianist en dirigent, maar vooral een toegewijde componist. Berlioz was zijn mentor bij het orkestreren. Ravel schreef muziek met gedurfde en nieuwe vormen, zijn werken zijn echt authentiek. Hij wilde vooral kleur in de composities.
De Bolero was oorspronkelijk bedoeld als balletmuziek. Een Spaans aandoend thema wordt heel vaak, bijna onveranderd herhaald door verschillende instrumenten of een combinatie daarvan. Het thema wordt letterlijk in het hoofd gestampt van de luisteraar. Er is geen melodische ontwikkeling, uitsluitend kleuring met op de achtergrond een onveranderlijk ritme. Ravel verwonderde zich over het ongekende succes van dit werk.


George Bizet (1838-1875) studeerde aan het conservatorium in Parijs en kreeg al op zijn 19 e de Prix de Rome. Hij wijdde zich aan het componeren van voornamelijk opera’s. Op het eind van zijn leven verschenen van zijn hand geliefde werken als de Arlesienne suite en Carmen, een opera met melodieën beïnvloed door muziek uit Spanje en de Provence. Het gaat over een zigeunermeisje dat allerlei mannen het hoofd op hol joeg met uiteindelijk een
droeve afloop. We spelen enkele delen uit de Carmen suite: Prélude, Aragonaise, Chanson de Toreador, Habanera Intermezzo en Les Toreadors


José Pablo Moncayo (1912-1958) was een Mexicaans componist, muziekpedagoog, dirigent, pianist en slagwerker. In zijn tienerjaren bleek zijn muziektalent en op zijn 17e ging hij studeren aan het conservatorium. Om de kost te verdienen speelde hij als jazzpianist, wat later als slagwerker en dirigent. Hij promootte Mexicaanse muziek.
Huapango (uit 1941) is een familie van Mexicaanse muziekstijlen. Deze muziek was heel populair in Veracruz e.o. Moncayo had daar heel gevarieerd gespeelde folkloristische muziek verzameld met de bijbehorende ritmes en instrumentaties en maakte er een geliefde compositie van, Huapango. Het werk kenmerkt zich door afwisseling o.a. met 2 of 3 tellen per maat.


Arturo Márquez (1950-) is een Mexicaanse componist die muzikale vormen en stijlen uit zijn land verwerkt in zijn composities. Zijn vader en opa waren musici en speelden volksmuziek. Tot de jaren ’90 was Márquez onbekend buiten Mexico. Dat veranderde toen hij in contact kwam met de Latin ballroom danswereld. Hij schreef in 1994 zijn meest beroemde werken:
Danzones 1,2 en 3, gebaseerd op de muziek uit Veracruz. Deze Danzones worden nu regelmatig in Noord en Zuid Amerika en Europa gespeeld, ook als ballet. Ze openden de deur voor de ontdekking van zijn andere werken.


Leonard Bernstein (1918-1990) was componist en dirigent, studeerde aan de Harvard Universiteit en het conservatorium in Philadelphia. Aanvankelijk componeerde hij vele, succesvolle musicals , later werd hij een succesvol dirigent en trad op met gerenommeerde orkesten. Hij overschreed grenzen tussen klassieke muziek en andere muziekgenres en erkende de waarde van rock- en popmuziek.
De Symfonische dansen uit de Musical West side Story (1957) zijn gebaseerd op het Romeo en Julia thema van Shakespeare, maar dan in de wereld van rivaliserende bendes op de WestSide van New York. De musical werd ook verfilmd. Het verhaal handelt over de sluimerende krachten van armoede, sociale apathie en uitsluiting, vooroordelen en haatdragendheid, die, als de spanningen hoog genoeg oplopen zelfs de meest onschuldige en vredelievende mensen kunnen brengen tot geweld. Het thema is actueel: liefde die ernaar streeft haat te overwinnen, de angst voor immigranten en racisme.