Concert 27 oktober 2019

Op 27 oktober 2019 brengt NOVA in de Katholieke kerk in Driel een gevarieerd programma. met muziek van de Spaanse  componist Arriaga, de  ouverture van een nieuw werk van Teresa Takken en Tom Schipper: Peace Opus. Verder klinkt de Ouverture Melusine (F. Mendelssohn) en delen uit de  Arlesienne suite van G. Bizet.

Programma:

Arriaga – Sinfonia a grande orquestra en re minor
Ouverture Peace Opus – Takken, Schipper
Ouverture Melusine – Mendelssohn
delen Arlesienne suite – Bizet

Locatie: Katholieke kerk, Driel

Tijd: 15:00 uur

Sinfonia a grande orquesta en re minor

Juan de Arriaga y Balzola (1806-1826)

Juan kreeg als kind muziek- en vioolles en bleek uitzonderlijk muzikaal begaafd. Zonder enige opleiding in componeren schreef hij als 13 jarig een kleine opera, die met veel succes werd uitgevoerd. Hij studeerde vanaf zijn 15e  in Parijs aan het conservatorium (viool, compositie en contrapunt). Zijn muziek is sterk in contrapunt (de muziek wordt hierbij vooral gezien in horizontale lijnen, met gelijkwaardige stemmen, waarbij de samenklank ook van belang is naargelang de school).

Arriaga stierf erg jong aan tuberculose. Zijn talent kon daardoor onvoldoende tot ontwikkeling komen. Desalniettemin had hij zich met zijn composities al de bijnaam “de Spaanse Mozart” verworven. De grootste schouwburg in Bilbao kreeg zijn naam en er staat een monument voor hem in het Museo de Bellas Artes in Bibao.

De grote Symfonie (1923) bestaat uit 4 delen:

Adagio-Allegro vivace-Presto; Andante; Minuetto; Andante con Moto.

Peace Opus (premiere)

Teresa Takken en Tom Schipper

Teresa Takken (1953)  is een zeer veelzijdig mens. Ze is religieuze (Sister for Christian Community, biedt huisvesting aan mensen in nood, was hoogleraar bio-ethiek in diverse landen, is zangeres, componist en geestelijk verzorger. Ze bleek al jong zeer muzikaal, als 3 jarig kind zong en speelde ze al op haar speelgoedaccordeon in een tehuis voor daklozen. Na een ernstig ongeval en ondanks ernstige gezondheidsproblemen richt zij zich vanaf midden jaren 90 op het begeleiden van muziekworkshops, zingen, spelen en componeren. Zij heeft inmiddels meerdere composities op haar naam staan, met muziek als middel tot harmonie, verbinding, vrede, plezier en verdieping. De stichting Your Song Projects, door Teresa opgericht, zet zich in om haar muziek, gedachtegoed en werk onder de mensen te brengen. Peace Opus is haar meest recente werk, waaraan zij jaren heeft gewerkt. Het kunstwerk A million steps… towards peace van Annemarie Kuster diende als inspiratiebron. Tom Schipper orchestreerde het stuk. Het is een romantisch klassieke compositie, bestaande uit 15 deeltjes, waarvan NOVA de Ouverture  laat horen.

Op 12 okotober en 24 november wordt het hele werk met een projectkoor uitgevoerd in Heiloo resp. Arnhem

Ouverture Zum Märchen von der Schönen Melusine op.32 (1834)

F. Mendelssohn (1809-1847)

Melusine is een vrouw die voorkomt in tal van middeleeuwse volksverhalen. Het kernverhaal is dat de fee Melusine trouwt met een ridder, maar daarbij een voorwaarde stelt. Hij mag haar niet naakt, of op een bepaalde dag zien. Zij schenkt hem aanzien en rijkdom, maar verdwijnt als hij het taboe doorbreekt. De vorm van de sage verschilt, soms verdwijnt Melusine als de afspraak werd geschonden, soms verandert ze in een slang. Altijd volgt ellende voor de ridder. Twee basisideeën liggen aan deze sagen ten grondslag Enerzijds de demonisering van het fabelwezen, anderzijds wilde men met deze verhalen de mythische en bovenmenselijke oorsprong van de adellijke geslachten oppoetsen. Het thema is steeds: goed moreel gedrag wordt beloond, het schenden van morele principes wordt bestraft met verlies van geluk en voorspoed.

In deze ouverture vertelt Mendelssohn geen verhaal, maar schildert in rustige klanken het rivierbeeld (de  Rijn) en weerspiegelt het sprookjesleven, waarover hij als romanticus graag fantaseerde. Hij borduurt op logische wijze voort op het hoofdmotief, zonder allerlei variaties in te brengen. Het begin van deze ouverture en die van de Rheingold (R Wagner) vertonen duidelijke overeenkomsten. Mendelssohn was een poëtische componist met een groot talent in het verklanken van mooie colorieten.

L’Arlésienne Suite

Georges Bizet (1838-1875) componeerde de begeleidingsmuziek bij het toneelstuk L’Arlésienne (het meisje van Arles) van de schrijver Alphonse Daudet. Het verhaal gaat over een jonge boer die hopeloos verliefd is op het meisje van Arles. Zij is echter bezet. De jongen trouwt uiteindelijk met een vrouw die al een tijd gevoelens voor hem heeft. De vlam voor het meisje van Arles is bij lange na niet uitgedoofd. Het liefdesdrama eindigt met de zelfmoord van de jongen. Bizet componeerde maar liefst dertig melodieën voor het toneelstuk. Later werden de stukken geselecteerd en in twee ‘suites’ bijeen gebracht. Het toneelstuk zelf lijkt inmiddels helemaal van het podium verdwenen te zijn, de muziek wordt echter nog steeds regelmatig uitgevoerd. Wij spelen uit de Tweede Suite het deel ‘Intermezzo’ en uit de Eerste Suite de delen ‘Minuetto’ en ‘Carillon’